W chwili kiedy piszę ten artykuł sezon grzybowy jest już rozpoczęty. Amatorzy leśnych skarbów wyruszą na grzybobrania a domowy stół w niejednym domu wzbogaci się nowymi aromatami. Grzyby wspaniale urozmaicają domowe menu, trzeba jednak zdawać sobie sprawę z zagrożeń jakie niesie ze sobą zatrucie grzybami. W porę dostrzeżone objawy i właściwe postępowanie pomoże zminimalizować skutki zjedzenia trujących grzybów a może nawet uratować życie. Niestety w niektórych przypadkach zatrucie grzybami bywa śmiertelne.
Zatrucie grzybami – objawy
Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się po ok 3-6 godzin od zjedzenia i mogą to być dolegliwości typowe dla zatrucia pokarmowego:
- bóle brzucha
- nudności
- wymioty
- biegunka
Niektóre gatunki grzybów mogą powodować też cały szereg innych dolegliwości:
- zaburzenia świadomości, halucynacje,
- przyspieszone lub spowolnione bicie serca
- poty
- rozszerzenie lub zwężenie źrenic
- drżenie mięśni
Zatrucie grzybami – pierwsza pomoc
Pierwsza i najważniejsza sprawa – nie lekceważ objawów zatrucia jeżeli w ostatnim czasie jadłeś grzyby. O ile kłopoty z sercem, oddechem czy np. halucynacje z pewnością wzbudzą niepokój, to zwykły ból brzucha czy wymioty łatwo zignorować. W przypadku poważnych zatruć organizm nie poradzi sobie sam z trucizną i niezbędna jest pomoc lekarza. Poza tym czas ma ogromne znaczenie ponieważ trucizna uszkadza wątrobę – im szybciej poszkodowany znajdzie się pod opieką lekarza tym większa szansa na szczęśliwe zakończenie.
Stanowcza większość śmiertelnych zatruć spowodowana jest zjedzeniem muchomora sromotnikowego. W przypadku tego grzyba pierwsze objawy pojawiają się bardzo późno – zwykle 8 do 12 godzin od zjedzenia, ale może to być nawet dopiero na drugi dzień. Po pewnym czasie pojawia się poprawa samopoczucia, po której następuje ponowne pogorszenie i często zgon.
Pierwsza pomoc w przypadku każdego zatrucia polega na:
- sprowokowaniu wymiotów (oczywiście tylko u osób przytomnych)
- zebraniu wymiocin, resztek zjedzonej potrawy lub samych grzybów w celu przekazania do analizy
- dokładnego ustalenia kto jeszcze jadł tą samą potrawę
- wezwanie pogotowia lub udanie się do szpitala
UWAGA!
W przypadkach zatruć grzybami leczeniu poddaje się WSZYSTKIE osoby, które zjadły potrawę z trującymi grzybami, nawet te, które nie wykazują żadnych niepokojących objawów.
Zatrucie grzybami – jak się chronić?
Na koniec kilka porad, które pomogą zapobiec zatruciu. Część z nich to powtarzane od dawna banały, ale ponieważ co roku dochodzi do fatalnych w skutkach zatruć – powtarzania nigdy za mało.
- jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości odnośnie jakiegoś grzyba – nie zbieraj go, a już na pewno nie jedz
- nie kupuj grzybów pochodzących z nieznanego źródła, jeżeli sam się na nich nie znasz
- najlepiej w ogóle nie jedz grzybów przetworzonych (np. w słoiku) jeśli nie jesteś pewny ich pochodzenia
- jeżeli zbierasz grzyby – unikaj osobników młodych – łatwiej o pomyłkę odnośnie gatunku
- najlepiej w ogóle nie zbieraj grzybów z blaszkami na spodzie kapelusza – wszystkie najbardziej trujące mają blaszki, podczas gdy wśród tych z „gąbką” praktycznie nie ma groźnych gatunków
- najlepiej w ogóle zrezygnować z podawani potraw z grzybami małym dzieciom – ich organizmy są szczególnie podatne na trucizny, a skutki nawet niewielkiego zatrucia – często tragiczne
Jeżeli spodobał Ci się artykuł dotyczący zatrucia grzybami – kliknij „Lubię to!” i podziel się tą wiedzą ze znajomymi.
Tego szukałem:)
Świetny artykuł, ja sam bardzo lubię zarówno grzyby jak i grzybobranie, ale dla bezpieczeństwa nie zbieram grzybów których nie znam, lub co do których nie jestem przekonany, że są jadalne. Za dużo się słyszy o zatruciach żeby ryzykować.